keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Homburgin kala ja Hasselbackan perunat

Eilen tein päivälliseksi Homburgin kalaa ja Hasselbackan perunoita. Kala oli tällä kertaa haukea, vaikka siihen käy myös muut vaalealihaiset kalat. Homburg nimenä vie ajatukset Saksaan ja ylipäätään keskiseen Eurooppaan. Itse reseptin alkuperä on kuitenkin tuntematon. Kalaa on valmistettu ainakin Ruotsissa 1900-luvun alussa ja resepti löytyykin ruotsalaisten vanhasta keittotaidon kirjasta Iduns kokbok (vuodelta 1911). Kotoinen Koskimies & Somersalon Keittotaito-opus tuntee samaisen aterian nimellä Hampurin hauki. Onko valmistustapa tullut Hampurista vai Homburgista on ainakin minulle mysteeri. Jos joku tietää paremmin, saa laittaa postia.

Kala oli helppo valmistaa. Kuoresta tuli hieman rapea, mutta olisin odottanut rapeampaa, ehkä enemmän fish and chips -tyyliin. Käytin emmentalia juustona, joten ehkä rapeuteen vaikutti myös juuston laatu. Ehkäpä seuraavalla kerralla parmesania ja reilummin. Sitruuna kävi upeasti tämän kalan kanssa.

Hasselbackan perunat tulevat Ruotsista. Ne keksi 40-luvulla tukholmalaisen ravintola Hasselbackenin keittiömestari. Perunat saivatkin suuren suosion ja 70- ja 80-luvuilla ne olivat suosituin lisäke. Valitettavasti ranskalaiset perunat ottivat Hasselbackan perunoiden paikan sillä ne ovat nopeampia valmistaa. Ehkä niin, mutta ranskalaiset häviävät maussa Hasselbackoille - ainakin tämän kotikokin mielestä.



Homburgin kala

600 g hauki-, kuha- tai ahvenfileitä
1 tl suolaa
mustapippuria
2 rkl sulatettua voita
1 keltuainen
1 1/2 dl juustoraastetta (emmental, parmesan...)
1/2 dl korppujauhoja
1/2 - 1 dl kermaa

Lämmitä uuni 200 C.
Mausta kalafileet suolalla ja pippurilla. Sekoita sula voi keltuaisen kanssa. Voitele kalat seoksella.
Kääntele fileet korppujauhoihin ja juustoraasteeseen. Painele juusto tarvittaessa pintaan tiiviisti.
Nosta kalat uunivuokaan ja kypsennä kalaa noin 20 minuuttia uunissa. Valele kypsymisen aikana kermalla.

Tarjoa sitruunalohkojen kera.


Hasselbackan perunat

6-8 perunaa
öljyä (tai voita)
suolaa
(korppujauhetta)
mausteita maun mukaan

Kuumenna uuni 225 C asteeseen.
Pese ja kuori perunat. Leikkaa perunoihin viiltoja noin 2 mm:n päähän toisistaan, mutta älä viillä pohjaan saakka jotta perunat pysyvät koossa.
Voitele vuoka ja laita perunat siihen viipaloitu puoli ylöspäin.
Voitele perunat öljyllä (tai laita voinokareita päälle) ja mausta suolalla (korppujauheella) ja muilla mausteilla.
Kypsennä uunissa n. 50 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti