tiistai 13. joulukuuta 2011

Wanhan ajan piparit

Löysin tämän reseptin melko pian sen jälkeen, kun olin muuttanut opiskelemaan. Resepti taisi olla jossain nk. naistenlehdessä ja juontaa juurensa vuoteen 1919. Pipareihin käytetään ruisjauhoja, joka tekee mausta ikäänkuin rouheampaa ja pääasiallisena mausteena on pomeranssinkuori.

Pomeranssi on toiselta nimeltään hapanappelsiinipuu, eli seville orange tai bitter orange. Espanjaksi se on naranja ácida, arabiaksi naranji, Intiassa melangolo ja Guamissa hedelmä tunnetaan saippua-appelsiinina. Lääke- ja hajuvesiteollisuus hyödyntää pomeranssin aromia, mutta suurin käyttökohde on kuitenkin marmeladit ja hillot. Hapanappelsiinia käytetään myös alkoholijuomissa (esimerkiksi Grand Marnier-appelsiiniliköörissä) ja ruoanlaitossa mureuttamaan lihaa sitruunan tapaan.





Wanhan ajan piparit (1919)
1 1/2 dl siirappia
1 1/2 dl voita
1 1/2 dl perunajauhoja
3 dl ruisjauhoja
1 tl soodaa
1 tl neilikkaa
1 tl kanelia
1 rkl pomeranssinkuorta

Kuumenna siirappi kiehuvaksi ja sulata siihen voi. Anna seoksen jäähtyä niin, että se alkaa hieman kiinteytyä.
Sekoita kuivat aineet ja lisää ne siirappiseokseen.
Anna taikinan levätä viileässä seuraavaan päivään.

Paista piparit 200 C asteessa 5-6 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti