perjantai 17. kesäkuuta 2011

Kauden kanasalaatti

Vieraita tuli käymään. Valmistin kanasalaattia, jossa on vähän vietnamilaista vivahdetta. Minulle tuore korianteri iskee väärään makuhermoon, joten tässä reseptissä on sitten käytetty persiljaa. Kalakastikettakaan (nam pla) ei yleensä löydy kaapista, joten sen korvasin soijakastikkeella.

Alunperin tämän reseptin idea on ollut käyttää joulukalkkunan rippeet ja tehdä salaatista mahdollisimman punaista joulun värimaailmaa ajatellen. Näin kesän alussa suomalaisittain kauden tuotteita ovat ennemminkin grillattu kana ja varhaiskaali, joten salaattia voi muutella kauden mukaan.



Kauden kanasalaatti  
8 hengelle

500 g kylmää paistettua kanaa tai joulukalkkunaa, paloina
1-2 punaista chiliä
1 valkosipulin kynsi
2 rkl sokeria
2 tl viinietikkaa
1 limen mehu, tai 2 rkl
3 rkl kalakastiketta, nam pla (tai soijakastiketta ja hitusen etikkaa)
3 rkl öljyä
½ sipulia tai 1 punasipuli
mustapippuria jauhettuna
700 g (puna)kaalia
250 g retiisejä
persiljaa

Pilko chilit hienoksi siemenien kanssa tai ilman riippuen siitä kuinka tulista haluat. Laita chilit isoon kulhoon ja raasta joukkoon valkosipuli. Lisää sokeri, viinietikka, limen mehu, kalakastike (tai soija ja etikka) ja öljy.

Kuori, puolita (puna)sipuli ja viipaloi se ohuiksi, puolikuun muotoisiksi viipaleiksi ja lisää mausteseokseen. Lisää jauhettu mustapippuri ja jätä maustumaan vartiksi.

Lisää kulhoon kana ja anna marinoitua toisen vartin ajan. Sillä välin pilko kaali ohuiksi suikaleiksi ja pilko retiisit kahdeksaan lohkoon (näin saa enemmän väriä...). Sekoita kaikki hyvin yhteen marinoituvan kanan kanssa. Lisää persiljaa maun mukaan ja koristele sillä salaatti.

4 kommenttia:

  1. Nam. Hyvältä kuulostaa! Kiitos linkistä! Hei kasvaako teillä chiliä? Jos ei kasva, meiltä saa! Meidän chili se vaan kasvaa ja kasvaa ja kasvaa ja tuottaa satoa. Emme saa sitä kaikkea syödyksi millään.

    Terveisii!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Riikkis! Ei kasva chilejä vielä, joten mielellämme otamme sellaisen kasvamaan - ja hoito-ohjeet myös...
    Tahtoisin kokeilla chilihillon tekemistä, mutta alunperin suunnittelin tekeväni sitä joululahjaksi. Täytynee tehdä koeannos ensin. Ja chutneyt vaatii chilejä silloin tällöin.. Kylläpä ideoita nyt putkahteleekin!

    Palataan asiaan viikolla.

    VastaaPoista
  3. Hölpsistä, ilmaisin itseäni huonosti. Siis meillä on vain yks chilikasvi, valitettavasti en tainta pysty antamaan, mutta satoa kylläkin. Just nyt on vihreitä palkoja paljon, varmaan kypsynevät heinäkuun paikkeissa. Pakkasessa mulla on viimesyksyisiä kypsiä palkoja.

    VastaaPoista