tiistai 19. heinäkuuta 2011

Chilisatoa

Muutama viikko sitten saimme Riikkiksen chilikasvista satoa. Chileille ei ollut juuri silloin suurempaa käyttöä, joten keittelin niille etikkaliemen ja säilöin jääkaappiin maustumaan. Ohje oli isommalle määrälle, joten jouduin muokkaamaan sitä pien... no, seitsemälle chilille. Ohjeessa myös lupailtiin, kuinka hyviä chilit ovat leivän päällä ja lisukkeena.

Eikun kokeilemaan. Etikkachilit saivat muhia jääkaapissa ja parin viikon jälkeen jännitys tiivistyi, millaista makua saisimme maistaa. Saisiko paahtoleipä uuden kaverin?

Ei saanut, ei. Ensimmäisenä vastaan puski etikka niin hajuna kuin makunakin ja sitten hiki kihosi otsalle ja kieltä poltti. Muu ruoka ei maistunut miltään chilin palasen jälkeen.

On vaikea arvioida, että onnistuiko kokeilu vai ei. Toisaalta pidän hyvänä, että tulisuutta löytyi ja voisinkin kuvitella käyttäväni näitä sitten ruoanlaitossa yhtenä ainesosana. Toisaalta etikka oli liikaa makunystyröille, vaikka sitä yritin pehmentää sokerilla: laitoin siis reilummin sokeria kuin ohje edellytti. Etikkaan säilöminen ei siis taida olla meikäläisen makuu ja osaankin sitä seuraavalla kerralla varoa.

Onkohan englantilaisilla jokin viehtymys viinietikkaan (fish and chips, salt & vinegar-sipsit..)? Ohje on nimittäin Jamie Oliverin.



Etikkachilit
600 g vihreitä chilejä
15 mustapippurimarjaa
5 laakerinlehteä
2 rkl korianterinsiemeniä
5 tl suolaa
6 rkl sokeria (reilut lusikalliset)
1 l valkoviinietikkaa

Tee chilien reunaan viilto ja kaavi siemenet pois pikkulusikalla. Kaada chilien päälle kiehuvaa vettä, anna seistä viisi minuuttia ja valuta sitten vesi pois, jotta loputkin siemenet irtoavat.
Laita säilöntäpurkkiin mustapippurit, laakerinlehdet, korianterinsiemenet, chilit ja suola.
Mittaa kattilaan etikka ja sokeri ja lämmitä kunnes sokerion täysin sulanut. Kaada lämmin liemi purkkiin. Anna jäähtyä ja sulje purkki sen jälkeen.
Anna maustua jääkaapissa vähintään kaksi viikkoa ennen käyttöä. Chilit säilyvät jääkaapissa nelisen kuukautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti