perjantai 29. heinäkuuta 2011

Leipäressu keskisuomalaiseen tapaan.

Leipä on luultavasti yksi maailman vanhimmista ruoista. Aina on osattu tehdä leipää ja joka kulttuurissa on keksitty käyttöä myös ylijääneelle leivälle. Tästä hyvinä esimerkkeinä on vaikkapa leipävanukkaat, salaatit joihin käytetään leipää (Lähi-Idän fatoush ja Italian panzanella), keitot joihin käytetään leipää (alunperin espanjalaiseen gazpachoon käytettiin leipää) ja niin edelleen. Suomalaisessa ruokakulttuurissa lähinnä tulee mieleen leipäressu.

Leipäressun tekotapoja näyttää olevan useita. Jossain päin leivistä on keitetty puuro, veteen tai maitoon, jossain paistettu pannulla tai uunissa. Joskus keitokseen on yhdistetty puolukoita ja sokeria, joskus taas suolaa. Onpa nähty reseptikin, jossa ruisleipä keitetään puolukoiden kanssa ja maustetaan kanelilla ja siirapilla. Porin seudulla leipäressu on leipäkeitto. Tämä meidän reseptimme on kuitenkin eri maata.

Saimme tämän reseptin eräältä tädiltämme, joka aikanaan muutti Keski-Suomeen ja opetteli myös uuden kotipaikan ruokakulttuuria. Hänen leipäressunsa poikkeaa edellämainituista, sillä tähän paistetaan possunlihaa ja haudutellaan se kypsäksi. Ehkäpä tämä on leipäressu keskisuomalaiseen tapaan. Kuva ei välttämättä ole kovin houkutteleva, mutta voin taata, että maku on!



Leipäressu keskisuomalaiseen tapaan

300 g possun lihaa, suikaletta tms.
600 g ruisleipää (siis kaksinkertainen määrä lihaan verrattuna)
n. 50 g voita
suolaa
ripaus pippuria

Ruskista possunliha pienessä määrässä voita ja hauduta kypsäksi puolisen tuntia. Tällä välin leikkaa ruisleipä kuutioiksi. 
Kun liha on pehmeää ja kypsää, lisää mausteet ja voi. Lisää lämpöä ja anna voin sulaa. Heitä ruisleipäkuutiot pannulle ja sekoita ahkerasti. Ruisleipien pitäisi paahtua ja saada rapeaa pintaa. Jos tuntuu, että seos kuivahtaa, lisää tilkka vettä.

2 kommenttia:

  1. Meidän isä tekee suolaisen leipäressun paistamalla pekonia ja lisäämällä pannulle ruisleipää ja vettä. Hyvä aamiainen 😋

    VastaaPoista