Leipäressun tekotapoja näyttää olevan useita. Jossain päin leivistä on keitetty puuro, veteen tai maitoon, jossain paistettu pannulla tai uunissa. Joskus keitokseen on yhdistetty puolukoita ja sokeria, joskus taas suolaa. Onpa nähty reseptikin, jossa ruisleipä keitetään puolukoiden kanssa ja maustetaan kanelilla ja siirapilla. Porin seudulla leipäressu on leipäkeitto. Tämä meidän reseptimme on kuitenkin eri maata.
Saimme tämän reseptin eräältä tädiltämme, joka aikanaan muutti Keski-Suomeen ja opetteli myös uuden kotipaikan ruokakulttuuria. Hänen leipäressunsa poikkeaa edellämainituista, sillä tähän paistetaan possunlihaa ja haudutellaan se kypsäksi. Ehkäpä tämä on leipäressu keskisuomalaiseen tapaan. Kuva ei välttämättä ole kovin houkutteleva, mutta voin taata, että maku on!
Leipäressu keskisuomalaiseen tapaan
300 g possun lihaa, suikaletta tms.
600 g ruisleipää (siis kaksinkertainen määrä lihaan verrattuna)
n. 50 g voita
suolaa
ripaus pippuria
Ruskista possunliha pienessä määrässä voita ja hauduta kypsäksi puolisen tuntia. Tällä välin leikkaa ruisleipä kuutioiksi.
Kun liha on pehmeää ja kypsää, lisää mausteet ja voi. Lisää lämpöä ja anna voin sulaa. Heitä ruisleipäkuutiot pannulle ja sekoita ahkerasti. Ruisleipien pitäisi paahtua ja saada rapeaa pintaa. Jos tuntuu, että seos kuivahtaa, lisää tilkka vettä.
Meidän isä tekee suolaisen leipäressun paistamalla pekonia ja lisäämällä pannulle ruisleipää ja vettä. Hyvä aamiainen 😋
VastaaPoistaOijoi, kuulostaapa hyvältä!
Poista