tiistai 19. heinäkuuta 2011

Mansikka tatin

Niinkuin osa loistavista klassikoista, myös tarte tatin on syntynyt vahingossa. Omenat paahtuivat sokerissa liian kauan ja kakku piti pelastaa jollakin tapaa tai omenat vaihtoivat kiireessä paikkaa taikinan kanssa. Historia ei kerro tarkalleen kuinka kävi, mutta tekijöinä olivat Tatinin sisarukset Ranskassa. Kakku kuitenkin sai suuren suosion ja on levinnyt ympäri maailmaa. Lieneeköhän suomalainen keikauskakku saanut ideansa myös Tatinien tortusta.

Tarte tatin on perinteisesti tehty omenoista paahtamalla ne sokerissa ja kietomalla ne taikinan alle. Kun torttu on paistettu, se humpsautetaan ympäri ja niin on karamelisoitunut kakku valmiina syötäväksi. Tortun voi tehdä myös muista aineksista. Alunperin aioin hillota loput mansikat ja raparperit, mutta ne päätyivätkin torttuun ja hoitivat homman oikein hyvin. Tortun reuna paahtui lähes kinuskisen rapeaksi ja marjat olivat täyteläisen makuisia.Mansikka tatin
1 litra mansikoita
1/2 litraa raparperia
1 dl sokeria, kukkurainen
50 g voita
murotaikina

Laita uuni lämpiämään 200 C asteeseen. Kuutioi voi uuni- tai piirakkavuokaan ja lisää sokeri. Laita vuoka uuniin ja anna voin sulaa. Sekoita voi ja sokeri sekaisin.
Laita mansikat ja raparperit voi-sokeriseokseen ja kauli murotaikina vuoan muotoiseksi. Aseta murotaikina marjojen päälle ja työnnä reunat tiiviisti reunaa vasten, jotta marjat ovat ikäänkuin hupussa vuoassa.
Paista n. 35 minuuttia. Anna vetäytyä vuoassaan noin vartin verran ennen kumoamista. Laita tarjoilulautanen vuoan päälle ylösalaisin ja keikauta kakku ympäri.
Tarjoile jäätelön kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti