maanantai 8. elokuuta 2011

Lihapullat

Mikään ei, tietenkään, voita isoäitien ruokia. Oma isoäitini ei ole poikkeus. Hän loi hyviä vanhanajan makuja omassa pienessä keittiössään ja me sukulaiset saimme niistä nauttia. Oman osansa toi tunnelma; yhdessä aterioitiin ja vanhemmat jakoivat samalla viisauttaan nuoremmille. Kuulumiset vaihdettiin, suunniteltiin samalla tulevaa. Ruokiin isoäitini käytti voita, sillä sitähän leivälle laitettava ja ruoanlaitossa käytettävä rasva oli ennen. Vielä vanhanakin pöydässä oli voirasia, joka otettiin pehmenemään huoneenlämpöön ennen ruokailua. Usein mausteena oli suolaa ja pippuria, mutta ruoka ei muuta kaivannutkaan. Se oli tehty ajan kanssa, kokemuksella ja rakkaudella höystettynä. Ei siis mitään pikaruokaa, vaan enemmänkin slow food, kuten nykyään termi kuuluisi. Tai comfort food.

Halusin tehdä jotain samanlaista ja annoin enemmän aikaa lihapullakastikkeen tekemiseen. Se kannatti. Tässä vanhanaikainen lihapullaohje ja ruskea kastike.



Lihapullat
1 dl korppujauhetta
2 dl nestettä (esim. kermaviiliä, vettä ja kermaa tai kivennäisvettä)
1 sipuli
voita paistamiseen
500 g jauhelihaa
1 muna
1-2 tl suolaa
1/2 valkopippuria
(valkosipulijauhetta, paprikaa...)

Sekoita korppujauhe ja neste kulhossa. Anna turvota hetken.
Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista sipulisilppu kevyesti voissa ja anna jäähtyä ennen lihapullataikinaan lisäämistä.
Laita kaikki ainekset yhteen ja vaivaa taikina tasaiseksi.
Pyörittele taikinasta lihapullia kostein käsin ja paista voissa pannulla pienissä erissä ruskeiksi.
Kiehauta kuumalla pannulla vähän vettä paistoerien välillä ja säästä liemi kastiketta varten. Nosta lihapullat syrjään ja valmista kastike.

Ruskea kastike
1 rkl voita
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
n. 3 dl paistolientä tai lihalientä
(suolaa)
valko- tai mustapippuria
1/2-1 dl kermaa

Sulata voi ja anna sen ruskistua. Sekoita joukkoon jauhot ja anna niiden saada hiukan väriä. Siivilöi paistoliemi ja kaada se pannuun koko ajan sekoittaen. Mausta.
Lisää kerma valmiiseen kastikkeeseen. Lisää lopuksi lihapullat kastikkeeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti