sunnuntai 21. elokuuta 2011

Omenapiirakkaa

Makuaistin ohella hajuaisti on ihana asia. Se auttaa makuaistia maistamaan, se auttaa muistoja tulemaan mieleen ja tuoksuilla on oma maailmansa. Lontoon Tate Modernissa oli vuosia sitten "tuoksunäyttely", jossa suuriin saviruukkuihin oli jollain tapaa pakattu tuoksuja. Niitä oli laidasta laitaan, hyviä ja todella pahoja, tuttuja ja vieraita tuoksuja. Oli mielenkiintoista, kuinka tuoksut toivat mieleen erilaisia asioita ja mielikuvia. Osa jopa yhdistyi eri ihmisiin.

On paljon tuoksuja, jotka tuovat mieleen kodin ja lapsuuden. Niitä ovat esimerkiksi äidin hajuvedet: vahvat ja mausteiset Chanel no. 5 ja Shalimar; tietynlaisen shampoon tuoksu, joka tuo mieleen hoitopaikan jossa olin kolmi-, nelivuotiaana; tai kun isä kävi marjassa ja tuoksui metsältä. Muistan elävästi, miltä tuoksui naapurissa, tai koulun vintillä. Minulle kesän tuo vastaleikatun nurmen tuoksu, syksyllä puolestaan tuoksuu kostea ja kirpeä kuulaan aamun ilma - silloin kun lehdet ovat osittain jo maatuneet. Kotona pullan ja omenapiirakan tuoksut, niissä on jotain perustavanlaatuista hyvää. Sellaista, joka on itsessään hyvää ja lupaa hyvää.


Kaura-omenapiirakka
Pellillinen
3 dl kaurahiutaleita
1 1/2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
ripaus suolaa
1 muna
1 dl öljyä tai 100 g sulatettua voita
3 dl maitoa

Pinnalle:
6-7 omenaa
kanelia ja sokeria

Laita uuni lämpenemään 225 C asteeseen. Viipaloi omenat.
Mittaa kulhoon kuivat aineet ja sekoita. Lisää muna, rasva ja maito. Sekoita aineet sekaisin ja levitä taikina leivinpaperin päälle pellille.
Peitä taikina omenaviipaleilla ja ripottele päälle kanelia ja sokeria.
Paista uunissa 15-20 minuuttia.

2 kommenttia:

  1. Ai nami nami! Meillä tuoksuu juuri tämä piirakka uunissa.

    Bongasin reseptin sulta ja innostuin. Rupesin taikinaa tekemään ja hoksasin, että olenhan tehnyt ihan vastaavalla ohjeella suolaisen piirakan pohjaa, toki jättämällä kanelin ja sokerin pois, mutta perusidis ihan sama. Oma piirakkareseptini on ollut takuuvarma, enpä vain koskaan ollut tullut ajatelleeksi kokeilla makeana :)

    VastaaPoista
  2. Tämä on taattua köksänkirjan laatua, oikein hyvä ja onnistuu taatusti! Omenapiirakkareseptejä löytyy pilvin pimein, joten välillä tulee oikein valinnan vaikeus. Olenkin sitten yrittänyt lähteä tutusta ja turvallisesta liikkeelle ja laajentaa pikkuhiljaa jännempiin piirakoihin.

    VastaaPoista