Yllättäen tällaisen omenapiirakan historia ulottuu paljon kauemmas kuin Yhdysvaltoihin. Jo 1300-luvulla on tehty omenapiirakkaa, tosin silloin ei käytetty sokeria sillä se oli äärimmäisen kallista eikä kuoritaikinaa ollut tarkoitus syödä.
XXIII. For to make tartys in applis.
Tak gode Applys and gode Spycis and Figys and reysons and Perys and wan they are wel ybrayed colourd wyth Safroun wel and do yt in a cofyn and do yt forth to bake wel.
Tässä siis resepti. Tein taikinan ajoissa ja laitoin sen yöksi jääkaappiin odottelemaan. Se mahdollisti taikinan kaulitsemisen ja sitä oli helpompaa käsitellä kuin edellisellä kerralla, jolloin en taaskaan malttanut odottaa. Täytettä olisi voinut olla enemmänkin, mutten osannut suhteuttaa meidän kotimaisia pikkuomppoja tuohon reseptin isojen omenoiden määrään. Olen kuitenkin tyytyväinen, sillä omenat maistuivat hyvin ja täyte oli mehevää. Amerikkalaiset osaavat piirakan koristelun; minä tyydyin pistelemään haarukalla muutamat kuviot ja reunatkin jäivät tavanomaisiksi. Tässä kuitenkin ahkerille englanninkielinen linkki reunojen koristeluun.
Apple pie - amerikkalainen omenapiirakka
Pohja:
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
200 g kylmää voita
4 rkl jääkylmää vettä
Täyte:
6-8 kpl isoa, hapanta omenaa
3/4 dl sokeria
3/4 dl fariinisokeria
2 rkl kanelia
(ripaus muskottipähkinää ja neilikkaa)
pari rkl perunajauhoja
Laita kylmä vesi odottamaan jääkaappiin tai pakastimeen.
Nypi jauhota ja kylmät voinokareet ryynimäiseksi. Lisää suola ja kylmä vesi nopeasti sekoittaen. Muotoile taikinasta pallo ja laita se kelmuun peitettynä jääkaappiin kylmenemään muutamaksi tunniksi.
Leikkaa omenat lohkoiksi tai kuutioiksi. Laita omenat kulhoon kerroksittain sokereiden ja mausteiden kanssa. Kaada omenoista valuva neste pois.
Voitele piirakkavuoka ja lämmitä uuni 225 C asteeseen.
Jaa taikina kahteen osaan niin, että toinen osa on toista suurempi. Kauli suurempi taikinan puolikas ja aseta piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Lisää omenakuutiot ja ripottele niiden päälle perunajauhot. Kauli toinen taikina levyksi päälle ja nipistä reunat tiiviisti. Pistele kansi esimerkiksi haarukalla ja voitele pinta maidolla.
Paista ensin 10 minuuttia ja sitten 180 C asteessa tunnin verran.
Tarjoile vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti