keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Brigadeiros (Rio 2014)

Minulla oli jo listalla Brassi-ruoka feijoada, mutta tietääkö kukaan onko missään myynnissä farofa-jauhoa? Onko se sama kuin tapioka? Ilmeisesti ei. Tehdessäni kuubalaista mustapapupataa, haikailin jo silloin feijoadan perään, muttei se vieläkään antaudu mulle. Joku päivä, joku päivä...

Mutta tässä siis maailman helpoin suklaaherkku. Brigadeiros on yhdensortin tryffeli tai brasilialainen brownie suupalamuodossa - tai tällaisia asioita minulle tulee heti mieleen. Kondensoitua maitoa keitetään voinokareen ja kaakaojauheen kanssa, jäähdytetään ja pyöritellään palloiksi. How easy is that! Mutta seikkailuksi meni.

Tässä brigadeiros

Puoliso lähti kauppaan ja tilasin kondensoitua maitoa. Mittasin jo kaakaot kattilaan ja avasin tuodun purkin. Öö, aika ruskeaksi ja kiinteäksi on maito mennyt. Oho, olikin karamelisoitua kondensoitua maitoa. Purkeissa todellakin on samaa näköä. Ei se mitään, sisältö on eteläamerikkalaista, nimittäin dulce de leche! Dulce de leche on maitoa, jota on keitetty iät ja ajat. Silloin maito muuttaa väriä ja makua ja tuloksena on kinuskia, sitä samaa mitä laitetaan mm. banoffeeseen. Samaan tulokseen pääsee kun keittää kondensoitua maitotölkkiä sen neljä tuntia vesihauteessa.

Kondens... eikun karamelisoitua maitoa

Tein reseptin pikamuutoksen ja ryhdyin tekemään alfajores-keksejä dulce de leche-täytteellä. Alfajores on voinen keksi, johon käytetään maissijauhoa ja jossa täytteet vaihtelevat. Brasiliassa alfajores on päällystetty suklaalla - kuulostaa jotenkin isokaloriselta ja makealta, ökykeksiltä!

No enhän minä sitten saanut alfajores-keksejäkään tehtyä, ainakaan kunnolla. Tein lusikkaleipien reseptillä, jossa osan jauhoista korvasin maissijauholla. Taikina oli hankalaa käsitellä (no ihme...) ja lisäsin hieman vettä jotta sain taikinaa kasaan. Pikkuleivistä tuli liian paksuja, mutta täyte suoraan purkista oli hyvää. Kuorrutin vain puolet keksistä sillä se näytti silmään hyvältä. Lopputulos oli todellakin ökykeksi. Öhhöh sanoi vatsa. Perhe kuitenkin pääasiassa tykkäsi (sanoivat öhhöh) ja kaappiin jäi vielä puolet karamelisoidusta kondensoidusta maidosta. Jäätelön kanssa sitä ja sekaan pähkinöitä niin saadaan Snickersiä!

Alfajores-sinnepäin-keksit

Brigadeiros olikin sitten helppo nakki alfajores-sekoiluun verrattuna. Herkku ja koukku on tehnyt näitä, samoin Mimmi ja moni muu. Sanotaan, että karkki on nimetty brigadeiro Eduardo Gomesin mukaan, joka toimi mm. ilmailuministerinä 40-50-luvulla ja pyrki kahdesti Brasilian presidentiksi, muttei tullut valituksi. Hän oli komea mies ja virallisen vaalikampanjan lisäksi liikkeellä oli lause: Vote no Brigadeiro que é bonito e é solteiro. Näin Brasiliassa...

Brigadeiros
1 tlk kondensoitua maitoa (397 g)
3/4 dl kaakaota
nokare voita
1 dl suklaaströsseleitä

Sekoita kondensoitu maito ja kaakao kattilassa. Lisää voi ja kuumenna. Keittele keskilämmöllä n. 10 minuuttia, jolloin maito paksunee ja siitä tulee yhtenäinen massa (kokeile liikuttaa kattilaa). Sekoita koko ajan. Kaada massa kulhoon jäähtymään, älä raaputa pohjaa (saattaa olla palanutta maitoa). Anna levätä jääkaapissa neljä tuntia. Kaada suklaaströsselit lautaselle tai kulhoon. Ota teelusikalla massaa ja pyörittele strösselissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti