sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Kana gyros ja tsatsiki (Rio 2014)

Joskus opiskeluaikoina lähikauppakeskuksessa piti putiikkia mukava ulkomailta tullut rouva. Koska luonteeni on utelias, uskaltauduin sisään ja siinä hetken pyörittyäni ja juteltuani rouvan kanssa tilasin girous-rullan. Rulla oli kuin pizzalätty, jonka sisällä oli salaattia, tomaattia, kurkkua, sipulia ja jotain, muistaakseni majoneesipohjaista tms. mausteista kastiketta ja kanaa. Maku ja väri muistutti kermaista currya, ei tomaattipohjaista. Mausteita oli paljon. Ihastuin ja kävin pari kertaa sitä syömässä. Valitettavasti rouvan putiikki ei menestynyt, mutta näin hänet muutamaan otteeseen eri paikoissa myymässä kreikkalaisia tuotteita.

Nyt kun Kreikka on ollut MM-kisoissa mukana tiesin heti, että jotain samantapaista on minunkin kokeiltava. Ongin reseptin Shockingly Delicious-blogista, jossa vaikutti olevan kivanoloinen marinadi kanalle. Wikipedia tiesi kertoa, että kanagyros syödään sinappimajoneesin kanssa eikä tsatsikin, joten ajattelin mennä puritaanisemmalla linjalla. Annoin kuitenkin periksi ja tein tsatsikinkin, sillä kaikki on sallittua ruoan kanssa. Ajatelkaa nyt: aussit yhdistävät annokseen hummusta, juustoa, ja hui! barbeque-kastiketta. Ei hätää, en minä sentään kaikkea sekoita, vaikka pöperöt on joskus, tuota.. eksoottisia. En olekaan ennen törmännyt tsatsikireseptiin, johon tulisi jauhettua korianteria. Korianterin siemenissä on vahva maku ja mietin, että mitenkähän sopii. Sopi loistavasti ja toi pikanttia syvyyttä kastikkeeseen. Valkosipulia raastoin, jälleen, hiukan liikaa, mutta tällä kertaa se oli vain hieman yli rajan. Ajoittainen valkosipulin lemu sallittakoon.

"Kreikka teki kreikat" tuumasi selostaja hämmästyksissään tiistain ottelun päätteeksi, kun Kreikka sai rangaistuspotkun ihan lisäajan lopulla, teki maalin, voitti Norsunluurannikon ja meni jatkoon. Tänä iltana nähdään miten Kreikan käy yllättäjä Costa Ricaa vastaan. Hyvä peli tulossa.

Ihanaa kesäruokaa

Kana gyros ja tsatsiki 
Tsatsiki:
1/2 kurkkua
250 g kreikkalaista jogurttia
2-3 valkosipulin kynttä
1/4 tl korianterin siemeniä
1 tl valkoviinietikkaa
(1/2 tl kuivattua tilliä)
suolaa
mustapippuria
sitruunamehua
oliiviöljyä

Marinadi kanalle:
4 valkosipulin kynttä
2 rkl sitruunamehua
2 tl valkoviinietikkaa tai balsamicoa
2 rkl öljyä
1 rkl kreikkalaista jogurttia
1 rkl kuivattua oreganoa
suolaa
mustapippuria

500 g luutonta kanaa, filettä tms.

Tarjoiluun: 4 pitaleipää, tuoretta tomaattia, punasipulia, kurkkua, paprikaa, salaattia

Tsatsiki: Raasta kurkku ja puristele ylimääräinen kurkkumehu pois. Laita kurkkuraaste kulhoon ja raasta mukaan valkosipulin kynnet. Jauha korianterin siemenet morttelissa hienoksi ja lisää joukkoon. Lisää loput ainekset ja laita jääkaappiin maustumaan ainakin tunniksi.

Marinadi kanalle:
Raasta valkosipulin kynnet ja sekoita ainekset yhteen. Peitä kananpalat marinadilla ja anna marinoitua tunnin verran.

Tällä välin valmistele muut ainekset. Pilko tomaatit, hienonna punasipulit, kurkku, paprika ja pese salaatti jne.

Ota kana jääkaapista. Pyyhi enin marinadi pois ja paista kananpalat kypsiksi. Anna levätä viitisen minuuttia ja leikkaa sitten liha paloiksi.

Täytä pitaleivät paistetulla kanalla, kasviksilla ja tsatsikilla ja nauti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti