torstai 26. kesäkuuta 2014

Ranginak (Rio 2014)

Persialainen keittiö on viime aikoina kiinnostanut minua. Mututuntumalta (siis, telkkarista opittuna...) tiesin, että ruoka on monipuolista ja yhtymäkohtia löytyy niin Keski-Aasian kuin Israelin suuntaan. Hankin vähän aikaa sitten Yotam Ottolenghin Jerusalem-keittokirjan, vihdoin, ja voin sitä lämpimästi suositella, vaikkei se varsinaisesti persialaista keittiötä edusta. Hankintalistalle voisin lisätä vaikka Persiana- tai Pomegranates and Roses-kirjan Löysin valtavasti ihania herkkuja, mm. täältä, täältä ja täältä, mutta päädyin tekemään Turmeric and Saffron-blogin taatelijälkiruokaa, ranginakia.

Aina välillä uutta reseptiä lukiessa ja viimeistäänkin tehdessä tulee miettineeksi, että näinköhän tämä toimii ja mitähän tästä tulee. Näin kävi jauhoja paahtaessani ja epäilys valtasi mielen. Luotin kuitenkin emäntäkoulusta saatuun oppiin: mikä tahansa resepti onnistuu kyllä. Ja niin onnistuikin.

Käytin vehnäjauhojen sijasta grahamjauhoja, jolloin jauhojen paahtoasteen tunnistus oli hankalampaa, onhan grahamjauho ruskeampaa kuin pelkkä nisujauho. Voita ja öljyä jauhoihin lisätessä tuli mieleen, että tämähän on kuin juustokakkua tekisi, siinähän voita sekoitetaan keksimurskaan. Siinä ainoa yhteinen tekijä onkin, sen verran eksoottinen ruoka ranginak on. Mutta hauska se on, mausteinen ja hieman makea jälkiruoka, jota voi kuvitella syövänsä iltapäiväteellä palatsissa palmujen huojuessa ulkona. Tämä on loistava pari kupposelle teetä, tai vaikka vaniljajäätelölle.

Alkuperäinen ohje siis täältä.


Ranginak
450 g pehmeitä taateleita 
250 g saksanpähkinöitä (käytin pekaani- ja saksanpähkinöitä)
1/3 tl kardemummaa
3 3/4 dl grahamjauhoja
voita ja öljyä
1/2 tl kanelia

Koristeluun: tomusokeria, kookoshiutaleita, mantelilastuja, pistaasipähkinöitä

Rouhi pähkinät ja paahda niitä kuivalla pannulla 3-5 minuuttia keskilämmöllä. Laita kulhoon jäähtymään.

Poista taateleista kivet ja pilko ne pieniksi. Sulata 2 rkl voita kattilassa, lisää taatelit ja keitä 5 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää tarvittaessa 1/2 dl vettä. Sekoita etteivät taatelit pala pohjaan. Lisää pähkinät ja kardemumma, sekoita hyvin. Keitä pari minuuttia. Tavoitteena on taatelinen, jähmeä hillo. Anna jäähtyä.

Paahda grahamjauhoja paistinpannussa keskilämmöllä 7-10 minuuttia. Lisää sitten 4 rkl voita ja sekoita voi jauhoihin huolellisesti. Lisää vähitellen öljyä (minulla meni noin, korkeintaan 1 1/2 dl) saadaksesi tasaisen tahnan.
Levitä tarjoiluastian pohjalle puolet jauhosta, ripottele päälle kaneli. Lisää sitten päälle taateli-pähkinäseos ja taputtele tiiviiksi. Levitä päälle loput jauhosta.

Siivilöi päälle reilusti tomusokeria ja koristele kookoshiutaleilla, mantelilastuilla ja rouhituilla pistaasipähkinöillä.

Ranginak


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti