perjantai 27. kesäkuuta 2014

Pavlova (Rio 2014)

Terveiset Australiasta! No enhän mä siellä ole enkä ole koskaan käynyt, mutta pavlovaa on tullut tehtyä useampaankin otteeseen, vaihtelevalla menestyksellä. Meillä ei ole yleiskonetta (vielä?), sillä käsivatkaimella ja sauvasekottimella on pärjätty tähänkin asti. Täytyy kyllä sääliä vanhaa vatkainta; se ei oikein tykkää kun mä rääkkään sitä viiden tai kuuden valkuaisen marengilla. Tällä kertaa sain ystävältä lainaksi yleiskoneen pavlovan tekemistä varten ja testimielessäkin. Kyseinen Bosch toimi ihan mukavasti ja pavlovastakin tuli ilmava.

Toinen hyvä kikka oli käyttää Siro erikoishienoa sokeria, joka suli paremmin taikinaan kuin normisokeri.

Pavlova oli tietysti syöty ennen kuin kukaan ehti sanoa "Australian pavlova." Tämä onkin meidän perheessä suosikkiherkkuja ja kokin näkökulmasta helppo tehdä. Keltuaiset voi käyttää esim. hollandaise-kastikkeeseen, bretagnelaiseen voikakkuun tai vaikkapa rikkaaseen kermapastakastikkeeseen. Itse käytin keltuaiset baijerilaiseen kermaan.
Herkkua Ausseista

Pavlova
5 kananmunan valkuaista
1 dl sokeria
1 1/2 dl Siro erikoishienoa sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl valkoviinietikkaa
2 tl maissijauhoa (Maizena)
3 dl kuohu/vispikermaa
hedelmiä, marjoja tms.

Vatkaa valkuaiset valkeaksi vaahdoksi ja lisää sitten sokeria vähitellen. Vatkaa huolellisesti jokaisen lisätyn sokeriannoksen jälkeen. Lisää sitten Siro-sokeria vähitellen ja vatkaa, vatkaa vaan.
Sekoita viimeiseksi vaniljasokeri, viinietikka ja maissijauho.
Laita uuni lämpiämään 200 C asteeseen.
Piirrä leivinpaperille ympyrä, halkaisijaltaan n. 25 cm. Lappaa marenki pellille ympyrän sisään ja tasoita. Jätä reunat hieman korkeammiksi kuin keskusta, jotta saat kakkupohjasta kuin pesän.
Laita pavlova uuniin ja vähennä asteet heti 120 C asteeseen. Paista tunti ja laita sitten lämpö pois. Anna pavlovan jäähtyä uunissa.
Täytä ja koristele pavlova hieman ennen tarjoilua. Näin marenki ei vety.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja koristele hedelmillä tai marjoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti